Dates 2 remember...

Daisypath Anniversary tickers Lilypie Third Birthday tickers

Wednesday, August 26, 2009

KIT-KARD CORPORATION SDN BHD.

apa citer ngan kit-kard nie?
keje kat sini start 8-5-2006, sampai skng jadi dh 3 tahun 3 bulan dah.
dulu-dulu mmg ramai la rakyat jelata kit-kard nie, hampir 60 orang. dekat studio kita orang jer ada 6 orang time tue iaitu keny (dkt 10 lbh keje), kak ima (dlm 5-6thn keje kot), nurin (ckp2 2 thn keje), mei yng (1 thn keje), laila & ria (beberapa bulan keje).
.
.
tapi sebab nak dekat ekonomi meleset dulu, jadi boss konon2 telah mengambil inisiatif menyelamat kan company mengterminate rakyat2 nya (n pindah ofis lebih kecil). Dengan alasan kita orang bole cari keje lain better dari sini. nurin pon jadi salah satu mangsa, tapi time tue ngah pregnant 5 bulan. cakap kat dia yang macam mana pon u x ley terminate i coz i pregnant {klu ikot labour law nie i bole mintak pampasan nie}. so, nak sedap2 kan hati masing2. boss kekalkan keny sbb dh lama berkhidmat ngan diorg. mei yng dapat better offer kt Bonia jadi resign 1 week notice. kak ima dapat offer KPLI n jugak resign 24 hours. i pon dapat gak offer KPLI, tp pregnant tak ley pegi sbb aktiviti lasak. ria n laila ofcoz la jadi 1st in the list kat studio kn terminate kn. sooo nak tak nak boss terpaksa simpan i {wlupon orang2 dari marketing department dl ada nak tolong bawak nurin g labour law klu btul2 diorg terminate...diorg kata bole dapat 10k lebih tau...klu x kaya sket dh hehee}.
.
.
tapi to be on the safe side nurin g gak interview...dekat 5-7 interview time tue. sume dah nak amik keje tapi last2 diorg tanya, "u pregnant ke? how much more to go?" i pon berterus terang la kata lagi 4 months. trus diorg kuarkan statement {yang kita tau mmg x dpt dh} "we're very interested wif u but anything we'll let u know". sah! mmg konfom x dapek. sedey gak time tue tapi rezeki nurin adalah ammar. jadi redha jer la. yang x best plak, masa cuti bersalin...diorg x bayar gaji...uuuu menyirap gak. mmg truk btul diorg nie. gila gak la, time tue sbb duit x dapat sedangkan banyak kali diorg tanya btul ker nak sambung keje. n boss siap ckp lagi u can come back anytime. tapi mana tau, cukup 60 hari dh telefon naper tak datang. oooo, gaji aku xmo bayar. tapi bila sampai 60 hari cepat2 remind. mmg suwei btul tau.
.
.
sekarang...kompeni nie tinggal dlm 20 staff kot termasuk general workers. kat studio tinggal me n keny jer. jadi nanti nurin blah mmg keny sorang la. yang best nyer sbb system n management sini macam hampeh...jadi start bulan nie sorang2 resign {tapi bulan2 before that pon ramai gak yang berenti} mula2 hajar, then alin, pastu dlm bulan 10 sythia dr dprtmnt akaun lak. pastu nurin plak. then kak aishah yang tau sythia nk blah, dia pon nak join. jadi tinggal la keny nanti kt studio sorang. budak account's clerk baru sorang ngan cheng {uncle boss}. hahhhh, nalini head general worker pon nak blah gak. hamiiikkk kooo...tue la, hal ehwal staff xmo amik kisah. main sedap potong gaji macam gaji hari...ini la padah nyer...
jadi, pandai2 la cari orang baru yang sanggup nak buat multi tasking keje yer... good luck steve!

4 comments:

kakngah said...

kronik nyer kitkat tu...
kitkat sedap ek...

alyyani said...

oh, gitu sekali? company besar tp apsl management macam hampeh? lepas tu pekerja datang dan pergi. mmg tak bagus tuk company. datang keje nak cari pengalaman dlm field of work je kan?

sykur nurin akan blah gak. kejam la boss korang.

p/s : tumpang online pc orang. tu pasal leh komen. tak leh tahan ngantuk sgt. :D

~ FaizalZahidah ~ said...

hm.. bermasalah gk kit-kard tu ekk.. igtkan satu company yg stabil and big.. sbb nama kit-kard tu quite familiar.. especially when looking for celebration cards la kan..

elani makrai said...

TO KAKNGAH : mmg pon, tapi bos kita orang tue bercita2 besar sangat. dgr gosip tadi macam ada perancangan baru tapi outcome nyer sampai ke sudah x nampak2 gak.

TO ALYA : entah la alya, sbb boss yang lelaki nie macam x der decision yang utuh, chewah ayat. dia asyik tukar ini tukar itu. senang citer decision wise fail la. mmg pon, sume yang keje kat sini macam pit stop jer. bila dah tau gaji lambat n management mcm hampeh sume pon blah la.

mmg syukur sgt, klu x sampai ke bila gaji statik jer. slagi x mintak, x di bagi nya.

p/s:patut la...sempat lagi alya yer. hehee kes ngantuk truk nih. fahaaammm~ :D

TO ZACK : tue la nama tue tinggal kenangan jer. tapi kat office baru nie signboard yang besar gedabak tue di kekalkan. besar kat signboard jer la hehehe...

p/s : kejam ker ketawa kat company sendiri hehehee...

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails