Dates 2 remember...

Daisypath Anniversary tickers Lilypie Third Birthday tickers

Friday, August 21, 2009

Bila Ramadhan Menjengah

...aku pon terkenang kembali saat berpuasa bersama keluarga tersayang...mama, papa, ein, baby & siti...
kini ramadhan kembali lagi tapi kini aku menjalani ibadah puasa bersama suami, anak & keluarga. saat pengumuman disiarkan semalam, aku mula seronok dan hiba sekali gus. bertuah nyer kita sebagai orang islam kerana di bulan penuh mulia ini kita diberi ganjaran berlipat ganda dari biasa, kita akan lebih bersyukur dengan apa yang ada dan yang penting suasana berpuasa akan menggamit memori indah di pagi syawal.
tapi, bila syawal tiba masuk tahun ini aku x dapat lagi beraya bersama mama, papa & adik beradikku. uuu, sedih tapi apa kan daya. ku turuti kata suami walau ku tahu ku akan rasa sedih di pagi raya nanti kerana tidak dapat bersalaman dengan mama & papa memohon maaf atas segala kesalahanku buat tahun itu. haigghhh ku sabar kan hati dan berdoa agar diberi kebahagian dalam hati wakaupon ku rasa asing di rumah mertua. seperti raya tahun lepas, ku kuatkan hati berada di tempat orang dengan mempunyai ammar & suami disisi.
bagaimana tahun2 akan datang? dapat ke aku beraya dengan mama & papa & keluarga sebelahku? tiada jaminan untuk hasrat ku itu. aku pasrah...kerana bulan ramadhan ini ku dapat menjalani nya dengan keluarga disisi. alhamdullillah...
seronok~
{to all bloggers yang nurin kenal, nurin nak mintak maaf klu ada terkasar kata, terguris hati or tersalah tulis dimana-mana...mintak maaf yer...n sorry klu korang rasa per yang nurin emo kan korang x suker...}


p/s : tenkiu alya for this e-card! i wish all selamat menjalani ibadah puasa dengan penuh berkat. dan semoga kita dapat collect seberapa banyak pahala...insyaallah. to all my blog mates, sila la amik e-card nie n meriahkan suasana menyambut ramadhan.

4 comments:

alyyani said...

cop! kenapakah every 1st day raya kena ade kat kelantan? sebabnya, u all dok dgn family nurin so kena la raya sana every yr, gitu ke? hmmm..sungguh tak adil...

kalau alya tu, mmg akan protes habis2an. this yr syukur + happy sgt2 sebab raya dgn family sendiri. takleh tune bila raya diperantauan. semua nya lain.

tapi tak la sedih sgt. cuma asyik teringat kalau dgn diorg ni, mesti cmni, cmtu & so on..

nurin sabar ok...faham sgt ape yg nurin rasa...ada da berumah tangga. camni la. huhu..

elani makrai said...

TO ALYA : rasanyer sbb tue la alya. tapi 1st day raya is not like everyday...btul x? jadi x aci la klu guna alasan kita kat kl everyday...yer x?

tue ngah pk nie, agak2 klu ada rumah sendiri nanti kena gak ker every year mesti raya sana dl? uuu, mmg susah nk tune alya coz 1 week oooo kt sana. jadi bla balik kl mmg dh x rasa raya dh.

ermmm, tue la sbb tringat klu ngan family cmni...cmtue...ada sedih la. plus x dpt dh raya rumah relatives yg tua2 tue. klu kt kelantan x jln mana pon. 2nd day dh xder orang, bosan gak...mcm x raya.

hmmm, tue jer la yang nurin mampu buat. tue la...hehe kan dah ada luahan perasaan jap hehee.

Anonymous said...

Kak Dek,

Slamat berpuase.

Hmmm, xde rotation ker for hari raye, tp who am i to say more kan, just a suggestion. sian mama n papa, last yr texted me, dorang sedih, beraya 3 beranak jer....cucu2 sume balik kampung.

btw,this is my 5th yr beraya without my beloved family.....so so so sad!! sampai feel raya tue da ilang da.

Baby~

elani makrai said...

to bee : selamat berpuasa to u too bee! i heard from mama yang korang 1 day earlier. ye ker?

hmmm, tue la aku pon kompius. but u know what bee, nest year i wanna raya kat kl la. 1 day jer, that's all i need. dah la papa pencen dh nex year. soo, i'm crossing my fingers starting today. ko doa la aku dapat raya kt kl nex year. mmg x aci la kan...

feel allienated hehe bole?

issshhh, dh 5 years yer? makna nyer lama dh ko kt dublin kn? waaaa, x sangka. never mind la plus u wont b getting any cuti for raya kn? save the "feel" for disember k....cant wait

muaahhh beee...

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails