Dates 2 remember...

Daisypath Anniversary tickers Lilypie Third Birthday tickers

Sunday, August 30, 2009

Dugaan K.A.M.I

sabtu lepas kami 3 beranak ke wangsa walk untuk beli kan ammar baju raya. alhamdullillah dapat la 2 pasang yang berkenan & at the same time beli la jugak pampers, susu n mcm tok ammar lagi. jadi lepas tue pon kita orang gerak untuk balik sebelum en suami kata jom singgah kat maybank, dia kata nak cucuk duit. masa nie la kejadian ngeri nie menimpa kami. en suami belok untuk park kereta...{sambil tue dalam kereta...i & ammar ngah dok sibuk try kasut raya ammar} elok jer belok, mana tau sampai kat kotak parking tetiba...kereta macam terlaju then naik curb n x stop. trus jer meluncur laju ke arah 1 orang awam yang tengah duduk kat tangga tue. seakan kereta en suami aim tok langgar mamat tue. masa time tue i rasa i dah jerit tok stop tapi sume nyer jadi dengan pantas. tau kita orang dah langgat dinding bangunan nie. dalam kepala otak nie mmg dah terbayang orang kat tangga tue mati kena penyek n kita orang dah remuk sbb langgar dinding...ya allah, time kasih sebab panjang kan umur kami lagi. lepas tue jer mamat tue pon meloncat keluar n baju dia nampak basah. i mmg ingat darah dah time tue sebab gelap jer cecair kat baju melayu dia, mana tau rupe-rupenya minyak yang memancut keluar.
.
lepas kereta stop {sbb dah langgar dinding} en suami keluar tok tengok orang tue n before dat dia ada suruh kita orang keluar tapi pintu sebelah i dah stuck. dalam hati tolong la jangan kereta ni meletop. mak oooiii, mmg ngeri n takot campur panik sume ada. trus panjat driver's seat ngan ammar kat tangan. sume benda tinggal kan jer dalam kereta. trus en suami call mama n bagi tau keadaan kita orang. i dah panik n menggeletar sampai x bole pikir. check ammar ok ke tak, nasib baik pakai tali pinggang n time jadi i betul2 tahan dashboard sbb takot hentak ammar yang ada kat pelukan n riba i. huuuu mmg terok btul. pastu apa lagi, kerumun la orang ramai kat kete kita orang. tapi thanx tue ada 1 couple yang baik tolong panggil kan polis n bagi tau apa yang perlu kita orang buat. trus call agen MAA n mintak tow truck datang. kita orang menapak kat situ dari time kejadian pukul 3.30 sampai nak pukul 5 ada kot {x ingat dah}.
.
yang x best nyer mamat yang bernama Mat nie orang yang mintak derma dari pihak kebajikan pengkalan hulu perak. tapi cakap kelantan n dia sendiri mengaku dia orang kota bharu. time tue iya2 dia kata dada dia sakit tapi dari segi luka luaran mmg ada la luka kat muka dia x banyak pon, juz scratch. tapi masa paramedik datang dia x mo pon naik ambulans sampai la sume orang suruh n paramedik kata nie prosedur. okey, masa time nie mmg nampak kesian gak kat dia. tapi bila dah sampai balai, dia mintak en suami bagi duit air n roti. okey en suami kata stakat 100-200 bole la, pastu dia xmo. nak rm400 okay. lagi x best sebab dah buat report polis tapi lagi mintak duit. siap masa malam tue jumpa kat luar balai polis jalan bandar. dia datang dengan sluar pendek n t-shirt DKNY okay. bawak geng lagi naik satria. papa n tee ada ikot sekali. n papa teman en suami jumpe budak tue n bila nampak papa ada kat situ trus dia bagi signal kat kawan dia suh tunggu. klu korang nak tau, kengkawan dia mengikot description papa n tee...sorang macam bonzer n the other 1 berambut panjang gerbang macam muka pecah rumah. agak2 klu en suami pegi sorang2 mesti dia kena rompak...nauzubillah. pastu dia siap kata lagi, mintak halal yer duit nie. bole ker? huiiissshhh, i btul2 rasa {n papa, tee n mama} en suami mmg kena tipu kaw2. rasa2 nyer kita jangan terpedaya dengan sindiket minta derma diorg nie konon2 anak yatim n dari kebajikan. tapi klu dari kebajikan kenapa x datang orang dari badan kebajikan kan? sooo, bagi i kesian kat en suami sebab kereta dia truk rosak n kesian jugak sebab kena tipu. hmmm, jadi...adakah kereta kitaorang nak accident sbb dah nasib kita orang or bole jadi jugak pengajaran kat mamat tue yang konon2 mintak sedekah tapi sebenarnya penipuan semata-mata {tapi rasa dia x insaf pon, yer la berani lagi mintak duit}. korang rasa?

kereta en suami yang terpelosok ke dinding.
nie la tong mintak sedekah si MATbumper depan mmg dah sedia maklum jatuh. pintu belakang kemek n tayar depan pancit n rim kemek...huuuhuuu tapi syukur kami ber3 selamat. aminnn~

Friday, August 28, 2009

dapat gak~

today was a very bz day...
1 post pon x dapat...
why?
.
.
.
.
lady boss was here during lunch time. d*mn {dis the only time for me to upload}
then, after lunch, steve keep masuk studio macam panas dok dalam office dia.
tensi...tensiii...

sabarrr jer laaaa...huuuhhh, kurang pahala nanti. hehee
nway, selamat berbuka puasa in another 2 hours time n drive carefully balik rumah.
pesanan penaja *ingatlah orang tersayang keh3x... ;D

p/s : today i was happy sebab rasa bahagia jer for no reason. plus en suami gave me rm50 lepas pinjam i rm3. hehee i x mintak, dia yang dengan rela hati bagi keh3x..

Thursday, August 27, 2009

my little secret...sshuuuhhhh

korang nak tau satu rahsia tak?
secret nie tapi nak gak citer n kepoh kat korang.
semalam i balik n rasa kat bon*o* nie sakit sangat.
bagi tau kat mama, n dia komen nie mesti pant**s dek ketat sangat kot.
"huuuiiisssh, x la..." i kata.
then mama kata g tukar seluar la klu dok sakit2 lagi.
dalam hati dah agak sumting nie...
.
.
.
.
alkisah, masa buat degree kat uitm shah alam dulu, ada la satu restoran kegemaran i n geng.
restoran Sup Ani Utara {ada sape2 penah g makan kat sana?} mmg sedap n kena ngan selera i.
sooo, tengah hari tue g ngan mila. kita orang dua bantai makan nasi n sup n taruk cili banyak2 kat sup. fuuuhhhh, mmg sedap n terangkat! mana la tau, benda nak jadi. sampai kat hostel {slalu lepak hostel mila nie coz berulang hari2 shah alam kl mmg penat...} perut dah rasa sakit. g la melampiaskan per yang patut. as usual la cibi* tue mmg x lari ngan i nie. sampai nak duduk kat lantai, addddoooiii mak sakit nyer. dok kat tilam pon sakit. rasa macam pedih jer. cakap kat diorg. diorang kata nie mesti dh kena buasir. sbb ada rasa menda kt luar tue...oooohhh tidaaakkk!
....jadiiii...
.
.
.
perkara nie dah berulang lagi walaupon i sangat jaga makan tau. dh tak makan cili banyak2 lagi. tapi kenapa dia berulang lagi? huhuuu sakit ooo, nak duduk tue mmg kena la tersenget sket. nie lain kali i kena berjanji dgn diri sendiri tok xmo dah selalu mencangkong kat jamban, mandi kan ammar pon mesti duduk kat kerusi kecik n jgn dok mencangkung jer. n bila main ngan ammar pon x mo cangkong {berapa banyak cangkong daaa}. pendek kata jgn banyak mencangkong kalau dah disahkan ada buasir...mmg cari nahas. sedeyyy kan? per nak buat? sesapa ada petua? share la ngan i nie.
p/s : nak dok kat kerusi office pon x selesa. lebey best meniarap tau...huhuu tsk* ;(

Car Seat Anakku


car seat...mmg best bagi emak2 tok xcited beli car seat kn? klu bole nak matching dgn kaler kereta. tapi klu nak matching sangat dengan kaler kereta dan harga car seat mencecah ke 1k buat per kn? sooo, my review tok car seat Anakku.
  • wlupon dah ke hulu hilir car seat nie ikot i everyday ke kerja n park di tempat yang sangat panas tanpa segala jenis bumbung. i notice yang kaler dia x luntur pon lagi. maybe la lama2 akan luntur jugak tapi setakat nie mmg ok la. dah berapa bulan yer?
  • then fabric nyer yang baldu {papa kata klu duduk nie lama2 mesti berpeluh} bila i pegang n test letak tangan lama2 wlu dah kat terik pon ok gak. still comfy jer.
  • ammar duduk dengan selesa berbantalkan side cushion n head rest. {sampai rania peps pon try. minum susu duduk kt seat nie sampai bole tertdo}.
  • senang dibersihkan.
  • wlupon nampak bulky, tapi x berapa berat sangat. jadi tok i nak angkut tue mmg senang sket la.
  • then ada clip tok clip seat belt agar seat x bergerak wlupon brake mengejut.

lastly, yang pasti ammar mmg selesa n i wlu pon pegi rumah mak long yang 5-10 mins pon strap ammar kat seat sebab nya i nak dia tau yang every time naik kereta mesti duduk kat seat dia n biar dia belajar sbb nanti nak travel jauh tak la truk.

p/s : beli car seat nie awal2 tok persediaan balik kelantan. sebab mmg lenguh2 badan travel hampir 10-12 jam nie klu musim perayaan. jadi hopefully ammar bole duduk lek lok la nanti. klu x susah n penat nak handle.

p/s 2 : nie klu ada portable or fix screen kt kereta bagus nie. bukak citer ammar mesti dia diam kan. penah usul kat en suami dulu...tapi x berjaya lagi. nex time, usul lagi hehee.

S.O.S [part 2]

syukur alhamdulillah, hari yang xder minyak hari tue sempat sampai rumah dengan selamat. jadi untuk tidak mengulangi kejadian sama berulang lagi, jadi semalam i sudah kejar dept akaun tok mintak segala claim {hehee macam banyak sangat stakat rm35 tok mc 2 hari dulu}. mmg patut pon isi tank dh {wlupon penah i bawak kereta ni dengan takat minyak yang sama ke shah alam...uuu kena bawak bawah 70km/j jer}. stakat rm20 sampai kan nak gaji en suami jumaat nie oke jer. nanti dia dapat gaji i claim plak kat dia lagi hehee.
.
.
hmmm, sib baik i isi minyak semalam sbb klu tak mesti i akan menyebabkan kesesakan lalu lintas tau. disebabkan hari hujan mmg x berani. dah la hujan lebat, mmg teramat jem sangat. klu pape jadi time macam nie. i rasa mmg x der sapa nak tolong. tolong maki lagi ada la kot. hehe jadi semalam mmg confident sangat panjat flyover yang tinggi sbb minyak ada. itew saja... jadi klu sesapa yang kenal laluan highway di bawah, tue la route i everyday.



hah! bukti kete i dah berminyak...nie klu kelisa mmg cukup sampai mgu depan. nak tau sumting? i nyer petrol klu stakat pegi n balik keje 1 bulan hanya rm 50 jer. save sangat kn? rugi ooo x pakai kelisa heheehee....

Wednesday, August 26, 2009

KIT-KARD CORPORATION SDN BHD.

apa citer ngan kit-kard nie?
keje kat sini start 8-5-2006, sampai skng jadi dh 3 tahun 3 bulan dah.
dulu-dulu mmg ramai la rakyat jelata kit-kard nie, hampir 60 orang. dekat studio kita orang jer ada 6 orang time tue iaitu keny (dkt 10 lbh keje), kak ima (dlm 5-6thn keje kot), nurin (ckp2 2 thn keje), mei yng (1 thn keje), laila & ria (beberapa bulan keje).
.
.
tapi sebab nak dekat ekonomi meleset dulu, jadi boss konon2 telah mengambil inisiatif menyelamat kan company mengterminate rakyat2 nya (n pindah ofis lebih kecil). Dengan alasan kita orang bole cari keje lain better dari sini. nurin pon jadi salah satu mangsa, tapi time tue ngah pregnant 5 bulan. cakap kat dia yang macam mana pon u x ley terminate i coz i pregnant {klu ikot labour law nie i bole mintak pampasan nie}. so, nak sedap2 kan hati masing2. boss kekalkan keny sbb dh lama berkhidmat ngan diorg. mei yng dapat better offer kt Bonia jadi resign 1 week notice. kak ima dapat offer KPLI n jugak resign 24 hours. i pon dapat gak offer KPLI, tp pregnant tak ley pegi sbb aktiviti lasak. ria n laila ofcoz la jadi 1st in the list kat studio kn terminate kn. sooo nak tak nak boss terpaksa simpan i {wlupon orang2 dari marketing department dl ada nak tolong bawak nurin g labour law klu btul2 diorg terminate...diorg kata bole dapat 10k lebih tau...klu x kaya sket dh hehee}.
.
.
tapi to be on the safe side nurin g gak interview...dekat 5-7 interview time tue. sume dah nak amik keje tapi last2 diorg tanya, "u pregnant ke? how much more to go?" i pon berterus terang la kata lagi 4 months. trus diorg kuarkan statement {yang kita tau mmg x dpt dh} "we're very interested wif u but anything we'll let u know". sah! mmg konfom x dapek. sedey gak time tue tapi rezeki nurin adalah ammar. jadi redha jer la. yang x best plak, masa cuti bersalin...diorg x bayar gaji...uuuu menyirap gak. mmg truk btul diorg nie. gila gak la, time tue sbb duit x dapat sedangkan banyak kali diorg tanya btul ker nak sambung keje. n boss siap ckp lagi u can come back anytime. tapi mana tau, cukup 60 hari dh telefon naper tak datang. oooo, gaji aku xmo bayar. tapi bila sampai 60 hari cepat2 remind. mmg suwei btul tau.
.
.
sekarang...kompeni nie tinggal dlm 20 staff kot termasuk general workers. kat studio tinggal me n keny jer. jadi nanti nurin blah mmg keny sorang la. yang best nyer sbb system n management sini macam hampeh...jadi start bulan nie sorang2 resign {tapi bulan2 before that pon ramai gak yang berenti} mula2 hajar, then alin, pastu dlm bulan 10 sythia dr dprtmnt akaun lak. pastu nurin plak. then kak aishah yang tau sythia nk blah, dia pon nak join. jadi tinggal la keny nanti kt studio sorang. budak account's clerk baru sorang ngan cheng {uncle boss}. hahhhh, nalini head general worker pon nak blah gak. hamiiikkk kooo...tue la, hal ehwal staff xmo amik kisah. main sedap potong gaji macam gaji hari...ini la padah nyer...
jadi, pandai2 la cari orang baru yang sanggup nak buat multi tasking keje yer... good luck steve!

Tuesday, August 25, 2009

S.O.S

lagi 10 minit nak blek...
sorang2 kat studio nie sebab keny cuti sakit dah 2 hari...
sejuk sangat sampai kaki nak cramp...
uuuu tidak, dah la bawak kete manual.
minyak pon dh kat line E...hehee
prepaid pon tinggai sekupang jer...
nie klu mati kete tengah jalan alamat mmg haru...uuuu~ tsk*
kat sapa nak mintak tolong nie...haruuu~


p/s : klu sapa2 ternampak kete kelisa biru tersadai dengan ada makcik keding berbaju kurung bunga purple n pink berbased kan cream...i la tue...hulurkan bantuan eh hek3x...jgn segan2. i lalu kat mrr2 ampang nak ke keramat. roger n out :D

protes di pagi hari~

hari ni btul2 xder idea nak citer pasal per...hehee tapi yang pasti harini x bole puasa lagi. nampak macam besok pon x lepas lagi...tolonggg laaa, banyak nak ganti nanti huhuu.
.
.
.
oh yer, hampir luper. per kata update pasal ammar. semalam badan ammar ada rasa panas sket sbb even masa dia nenen pon bole rasa bahang kat mulut dia. tapi perangai sket pon oker jer, ketawa2...berjalan {dengan berpimpin okay} tawaf satu rumah n appetite pon okay. tapi risau gak...{rasa jangkit ngan acu yaya nie}. so alkisah pagi lepas sahur nak tepek la cool fever kat dahi, tapi ammar bole plak bangun n bukak benda tue. pastu dh risau dia bangun n xmo tdo. siap dia dah duduk lagi. slowly pujuk la dia suh pakai. yang best nyer ammar siap geleng kepala lagi. amboi, dah pandai geleng kalau xmo dah ammar nie. jadi maknanya dia dh faham guna geleng bila xnak sesuatu & also dia dah pandai angguk bila ok ngan something....uuuu 1 improvement baru kat ammar nie. jadi, alamatnya mmg x tepek la. nasib baik bila kita ikot cakap dia, ammar pon sambung balik tido. fuuuh selamat. cuma bangun pagi tadi lepas minum susu, bagi ammar makan ubat sket. hoping that he'll be better, insyaallah. x mo la demam2 nie...takot mokcik huhu.
btw, nurin baru 1st time beli cool fever pelekat tue. dats why ammar xmo pakai sbb mmg x biasa. ada sesapa tau kaedah paling jadik nak tepek benda tue tanpa diorg perasan? bagi la idea...yang pasti buat time tdo pon dia bole terjaga. 1 cara fail dah...

Monday, August 24, 2009

B.O.S.A.N

mmg harini bosan sangat tapi managed tok buat kerja cepat gak. lagi sket nak habis.
otak pikir lain, tangan dok buat keje, hati dok kat rumah, pinggang n montot dh sakit sebab dok lama kat kerusi {kat office nie x ley jalan2 jadi mmg bole kematu la montot tue}. urrrghhhh mmg bosan. setiap dua jam or less than that tgk jam. aik, tadi ingat dh kul 11, mana tau g toilet 5 minit baru jer 10 lebey. tue x sabar2 jer kul 1. bila kul 1, harus la start blogging heheee.
.
.
.
hari nie siap dapat 3 post lagi. hmmm, jap g sambung keje balik.
tapiii...mata dok lagi tgk jam dah pukul berapa n stiap hari kira berapa hari lagi nk bulan 10...
sebab 1hb oktober nie i nak bagi surat cinta kat bos. yeayyyy!
then i budget samapi pertengahan november jer nak keje. wooo, bole lepak rumah. {nie nak cuti awal tok kosong kan kepala balik tok persediaan nk sumbat ilmu balik}

uuuuu...belek2 kalender tau2 macam cepat jer dh nak raya...
arrrggghhhh, nex week dapat gaji mmg trus lenjan bershopping tok ammar...
yipppeee!

ok la, dh pukul 1.45, harus stop skng tok download borang kemasukan UiTM lak...
pastu...kirija...kirijaaa...oooo, tidakkkk~

what the???


ammar heran sangat dengan acu yaya dia...
cuba tengok xpression muka ammar.
sah! mmg comfius n heran.
mesti dia pk kenapa acu bole ada dalam bakul tue?
or...nie acu ker?
korang nak tau berapa lama ammar dok tenung jer acu n bakul tue...
dekat 5 minit. lama kn?
dia diam jer n bila acu dia n kita orang start bising cakap pasal di heran trus dia ketawa n jerit {mmg kuat sangat} hehee ammar nie mmg dari dulu papa panggil 10 seconds.
kenapa? sebab dia akan ketawa bila sume orang dah habis ketawa. hehee {sebenarnya perangai yayi jugak la, konon2 x mo amik tau tapi diam2 interested nak tau} sama! mmg susah gak nak dapat satu senyum dari ammar { tapi ngan sapa dia kenal okay la} tapi cuba orang luar. pastu ammar nie bangsa suker tengok sampai puas then baru la xpress per dia nak, ketawa, jerit, takot or diam jer.
hmmm so to his future girl friends out there sabar jer la. tapi bila dia senyum sah u gals rasa bahagia... trust me {i like the way he looks at me} bahagia oooo~
{heheee promo anak sendiri...kah3x ketawa sendiri sampai terguling jatuh kerusi}

p/s : sapa nak isi borang jadi menantu, bole apply borang sekarang kay...hehee

BUKA PUASA 1 - westerners

semalam...iaitu ahad petang kami ber5 buka puasa bersama. ada invitation dari mak long tapi dh dekat time berbuka jadi kita orang pon x mo join la. plus mama dh masak banyak sangat juadah semalam...walaupon kitaorang berlima {tolak i yang bendera jepon n ammar} jer tapi kita orang ada 2 pizza homemade, 1 lasagna, masak asam sbgi main course n dessert a.k.a appertizer puding mangga. ermmm, mmg delicious...hehee wlupon x pose tapi i control x makan k sbb kesian sama en suami {bila bulan puasa en suami akan keluar perangai darjah 1 dia...x sabar1 nak berbuka}.
bulan puasa kali nie kita orang x membazir seperti tahun2 lepas {yang selalu membazir pon en suami} sebabnya en suami dah tobat xmo membazir sbb hari jumaat sehari sebelum puasa ofis dia ada panggil ustat n bagi tazkirah sket pasal bulan ramadhan, merokok n pembaziran. kira en suami dh insaf sket la.
yang best nyer puasa kali nie sebab ammar dh ada, last puasa pon ada tapi ammar masih dalam hari. kali nie ammar pon macam puasa, bila sahur dia terjaga n mesti tido sekali jer time tengah hari. jadi bila nak petang time nak berbuka ammar pon dh x sabr nk join kt meja makan. hari sabtu mama buat cekodok ikan bilis {permintaan en suami} ammar pon rembat gak 1 wlupon dia ada nasi dia. tapi agak nya tgk sume orang dok amik satu...satu...ammar pon amik gak hahaa. jadi bila plak abah dia gi terawih, ammar pon macam susah jer nak lelap. mata x yah kata la dh berair, sepet n merah tapi klu x cukup korum kat toto tue ammar mmg susah btul nk tdo...hmmm tue jer la cite 2 hari puasa kita orang...sebelum membebel tah kemana baik stop kn? heheee sooo, enjoy the pics...uuuuhhh, jgn terliur yer sbb sahur pagi tadi kn? ammpuuun~

masak asam pedas mama
puding mangga {permintaan i} tenkiu ma~

ammar n abah yang x sabar nk berbuka

pizza yang mama n tee hasilkan {tee kata toping tue dia yang masak}
okay, mmg sedap tee...

Friday, August 21, 2009

Bila Ramadhan Menjengah

...aku pon terkenang kembali saat berpuasa bersama keluarga tersayang...mama, papa, ein, baby & siti...
kini ramadhan kembali lagi tapi kini aku menjalani ibadah puasa bersama suami, anak & keluarga. saat pengumuman disiarkan semalam, aku mula seronok dan hiba sekali gus. bertuah nyer kita sebagai orang islam kerana di bulan penuh mulia ini kita diberi ganjaran berlipat ganda dari biasa, kita akan lebih bersyukur dengan apa yang ada dan yang penting suasana berpuasa akan menggamit memori indah di pagi syawal.
tapi, bila syawal tiba masuk tahun ini aku x dapat lagi beraya bersama mama, papa & adik beradikku. uuu, sedih tapi apa kan daya. ku turuti kata suami walau ku tahu ku akan rasa sedih di pagi raya nanti kerana tidak dapat bersalaman dengan mama & papa memohon maaf atas segala kesalahanku buat tahun itu. haigghhh ku sabar kan hati dan berdoa agar diberi kebahagian dalam hati wakaupon ku rasa asing di rumah mertua. seperti raya tahun lepas, ku kuatkan hati berada di tempat orang dengan mempunyai ammar & suami disisi.
bagaimana tahun2 akan datang? dapat ke aku beraya dengan mama & papa & keluarga sebelahku? tiada jaminan untuk hasrat ku itu. aku pasrah...kerana bulan ramadhan ini ku dapat menjalani nya dengan keluarga disisi. alhamdullillah...
seronok~
{to all bloggers yang nurin kenal, nurin nak mintak maaf klu ada terkasar kata, terguris hati or tersalah tulis dimana-mana...mintak maaf yer...n sorry klu korang rasa per yang nurin emo kan korang x suker...}


p/s : tenkiu alya for this e-card! i wish all selamat menjalani ibadah puasa dengan penuh berkat. dan semoga kita dapat collect seberapa banyak pahala...insyaallah. to all my blog mates, sila la amik e-card nie n meriahkan suasana menyambut ramadhan.

Thursday, August 20, 2009

keciwaaa...mmg dengki

seminggu datang lambat period nie...dalam hati eh, ammar nk dapat adik ke? tapi ari tue ada buat medical checkup n mmg sah -ve. tapi napa x period2 lagi. dalam hati dah berbunga-bunga kira dapat la pose penuh tahun ni. mana tau mimpi di siang hari jer...petang tue dah rasa macam sakit2 jer pinggang nie. tup..tup g toilet aiseehhhh mmg dengki la ko nie...2 hari lagi nak pose baru ko datang eh.
mmg slalu macam tue, suke dengki tau.
arggghhhh...mmg x dapat la nk join sume orang pose start ramadhan nie...
jadi kepada sume warga bloggers n family nurin n family wish uol,
"SELAMAT MENYAMBUT BULAN RAMADHAN".
bagi sesapa yang preggie tue *wink* {alya n zack} best nyer korangggg... i jeles ok heheee. maybe nex time la...
p/s : jadi plan nk shopping sket tok cari sluar n kasut ammar time pose nie mmg bertenaga la sbb x pose hehehehee...ketawa jahat :P

kaakaakkk~

video

from the last post nurin ada kata yang ammar bole sebut kakak clearly kn? haaa jadi nie la prove dia hehe. tue yang saje jer upload short movie nie. tapi mind the suara katak k. concerntrate on ammar jer k. promise tau! hehee

p/s : klu umi ammar start nyanyi abah kata bole pengsan. and i even rasa malaysia nie bole banjir kilat n tenggelam sume hahaa. tp stiap kali bila hujan lebat jangan la put the blame on me. :D

Wednesday, August 19, 2009

@ 1 YEAR OLD


  • sebut 'kakak' clearly, abah/babah/bahhh, miii tok umi, immaa tok nyima, papa tok yayipa, bak tok mintak barang n bagi barang, mamam & the rest...baby talk :D
  • tunjuk apa nak and cakap bak..bak..bakkk...{sampai kita orang comfius apa dia nak sebenarnya}.
  • stand unsupported, menari-nari sambil berdiri, 3-5 steps {few times terhuyung-hayang gak...}
  • always practice bertatih, selalunya suka tarik tangan kita orang and bawak dia jalan keliling rumah.
  • naik & turun tangga nak berjalan {orang pimpin}
  • not interested anymore kalu letak dalam walker.
  • makan mesti breakfast : nestum / omelette. nasi bubur 2x {lunch & dinner}. sides : baby bites, roti kosong gardenia, abc sphagetti {bila saturday /sunday} & fruits.
  • suker menari-nari bila dengar lagu opening mickey mouse clubhouse n ending lagu hotdog {ammar mmg sangat dengan mickey mouse okay} siap bila menari kluar tangan movement {yayipa yang ajar dia}
  • dah tau sedih & rindu bila dah lama x jumpa. {kes nyima last week balik langkawi. bila dah balik nangis2 nak main ngan nyima bila tarik masuk bilik} {nek nyang, bila lama x jumpe n jumpe mesti nak didukung, cium muka n menempek jer kat nek nyang...jadi macam baby newborn hehee}
  • suker sangat dengan bag/handbag/purse. beg i mesti bila sampai umah dia korek sampai kluar sume isi beg. beg n purse nyima pon dia suker nak korek. n last but not least beg mama long. dah 2 rosak ammar kerja kan. 1 sampai tanggal butang, satu lagi habis dia kopek kulit beg tue. sowwwiiii ein, nanti aku kaya sket aku hadiahkn ko satu beg k.
  • n macam-macam lagi sebenarnya tapi klu tulis mesti sampai besok hehee...n oh yes, ammar nyer weight last checkup tok 1 year vaccination ialah 7.5kg. agak sket la kan tp ok la asal dia sedap makan its fine by me.

Tuesday, August 18, 2009

gatal tangan dahhh~

bulan puasa lagi berapa hari jer, cukup 1 bulan dh nak raya. tappiiii....
.
.
.
.
baju raya kita orang anak beranak xder lagi.
klu bole raya tahun nie nak ammar berbaju melayu baru la comel kan.
abah kata nk sedondon kami tiga tapi kain haper super x dibeli lagi...
{umi dah tempah 2 baju kurung cotton, tue pon x pegi tgk...size main taram peps nyer jer. lantak laaa kira selamat ada 2 helai dh}

sempat ker lagi nk pegi tempah? tolllooonnnn~ tsk...

sooo, memandangkan baju melayu sume abah yang kn beli kan, jadi i lak nak gatal tangan cari baju tok ammar tru online. insyallah gaji bulan nie akan back to normal jadi bole la "menyempat" hehe.

dalam pikiran, i nak : overall, polo t, pants n aper lagi yer...jadi, jommmm survey... here i come~ :D

p/s : kepada online sellers promo la kat i...yang berkenan dihati i mesti grab nyer...

Monday, August 17, 2009

lil celebration for lil ammar~

last friday ammar dah sampai 1 tahun. 10.40am tahun lepas ammar dh selamat dilahirkan dengan berat 2.76kg n tinggi 50cm. hmmm, mmg best pengalaman mendeliverkan ammar nie. mmg kelakar coz tringat nurse ckp yang i salah teran. time nie jugak la abah ammar trauma ketakutan sbb tgk kepala ammar nk kluar, trus xmo tdo kat rumah {mmg penakot sket en suami ni}. n yang best nyer bila kita org dua recall time ammar beranak en suami kata ammar x nangis trus masa keluar, dia pandang sana sini then baru jerit sekuat hati. heheee ammar2 mmg seorang yang observant. skng ammar dh satu tahun n dh mula berani melangkah 3-5 tapak {siap umi terlepas n stakat dapat tangkap baju ammar jer jatuh terhantuk dinding...cian~}. tapi nk trus berjalan blum time lagi, mungkin dalam beberapa hari lagi? saper tau? ammar jer tau...
so, the 1st present ammar got was from mama long, baba long, kak echa n abang adam. tenkiu guys!

present from ein n family.
ammar suker sangat...bila ammar dh boley jalan baru dpt pakai k.
cake from nyima...ermmm delicious

tee was the baker of the day...tenkiu tee

birthday boy was very happy smpi gelek2.


p/s : tak tau la klu ammar faham apa tue birthday, masa semua nyanyi lagu birthday kat dia ammar mmg sangat happy. sampai umi tertiup lilin ammar marah2 nangis hehee klakar.
umi doakan ammar all the best in ur life sayang n jadi lah anak yang soleh n respect sume orang tua, panjang umo, murah rezki n sentiasa bahagia n happy.


tag award by huspa

Award tagged by huspalita...tenkiu!



1. Accept the award, post it in your blog together with the name of the person who granted you the award.
2. Pass it on the other 15 blog that you've newly discovered. Remember to contact the bloggers to let them know you have tagged them.
1st of all {chewah macam menang grammy award lak :P} i wud like to thank huspa for this wonderful award. tskkk....air mata gembira heheee. so, nie dedek kena tag lagi 15 orang yer? huhhh, keje susah gak tue. hehee ok, here goes :
i nak tag :
alya, peps, kak nieza, kak oli, kak ngah, baya, zack, jack, dzul, notti netti n saper lagi? urgghhh kan dah kata susah huhuu...so guys, mari2 amik n collect tag award anda ini kay...

Thursday, August 13, 2009

the red umbrella boy


ammar different kn? boys interested ker ngan payung? lagi merah...
my conclusion : bold/unique/creative/different/sweet... kahakahakahaa :D

medical checkup punyer cite...


isnin lepas pegi la Pusrawi tok buat medical checkup lepas dh pegi tanya kat hospital damai diorg kata ramai sgt. so me n mak long pon gerak la ker pusrawi. haaa, yang best nyer masa kat sana ada la satu kes nie.
.
.
.
gi la daftar n diorg kata tunggu sampai nama dipanggil. jadi tunggu punyer tunggu nama pon kena panggil. masa diorg panggil mmg clear dengar "nurin elani...nurin elani..." lalu berjalan la pegi ke counter tue. mana tau satu uncle cina bole dikategori umur dalam 60-70 laaa nampak gayanya, dia pon datang jugak kt citu. time tue dah rasa macam mmg nama aku kena panggil nie. asal lak dia kat cini. reception pon kata bukan encik, nurin elani. dia pon dgn relax nya kata "...ooo aku ingat aku tadi..." {heheehee kelakar jer tgk orang2 tua nie kn}.
.
.
.
then, diorg suruh g makmal tok amik darah n urine sample. jadik jumpe lagi ngan uncle nie sbb dia nyer nama just kat blakang nurin jer. ok, masuk toilet baru nak "shiiii...shiiii"...tetiba rasa tombol pintu dipusing2 ngan ganas nyer....uuuu dalam hati {alamak apasal dia tak baca kat pintu kan ada tulis women n men} takot. sampai terbantut nk buat keje. 2-3 kali jugak dia gegar2 tombol tue...last2 skli nasib baik nurse tue jadi penyelamat n cakap kat dia salah pintu. slaaamaaatttt...klu tidak, habissss!
.
.
.
selesai sudah kitaorg diarah pegi lab xtray pulak. sampai sana sume mata pandang jer {macam la ader hutang ngan diorg} buat selamba duduk dkt 1 couple chinese nie. pastu uncle tadi pon masuk gak. baper minit lepas turn nurin, nama uncle nie lak kena panggil. heheee dia bukan nyer pegi kat nurse yang panggil tue, dia pegi kat counter lab tue...dah terkejar2 nurse tue panggil dia {mesti dah kurang sangat pendengaran dia nih...ciannn}. pas habis... yang x larat, dia berjalan keluar sambil button baju kemeja dia...adddooooiiii, uncle u jangan mau jadi hero la cni...waaa manyak maluuuu oooo...hehee selamba jer dia sengih2.
pas tue macam x terserempak lagi ngan dia, tapi kecian gak la tgk. dah la tue n x berteman pon. adoooiii, macam tue la bila kita nyer turn dh tua nanti kan? tapi harap la x jadik macam uncle tue...heheee...biar la hubby or anak2 kita sentiasa jadi company kita kn...
the end...

Wednesday, August 12, 2009

2 days more...

ammar nyer birthday mmg dinantikan, i plan tok buat birthday bash tok ammar. tp en suami prefer ke arah islamic mcm kenduri doa selamat n solat hajat sume... but come to think of it again...14th nie ammar kn amik vaccination for 1 year old. sah2 la ammar akan trauma gi hospital n mintak jauh la kn demam. mmg rasa x ngam jer nk buat party tue. but then en suami kata, why not hari raya nti kita buat open house n celebrate ammar's birthday skali. hmmm, ok la...sooo, to those yang nk attend ammar's birthday bash tunggu la raya nti k...can't wait to meet u all up {chewah, macam la rmi yang nk datang hehee}.

happy SunDay

before layan gambar2 nie...nk mintak maap coz lama sgt off blogging. banyak hal uitm nk disettlekan. sooo, terpaksa la kn. ok now, jom layan ammar main ngan teto {tee's pet cat}.

sunday mmg hari tok abah n ammar layan jadi beruang kutub. yer la, hibernate the whole day. sampai nk masak pon macam lepas ker tak heheee. so, dh nak petang baru la ammar dapat makan bubur dia. semenjak dh dapat blender n dh wat rencah {ikan bilis} tok ammar, mmg berkobar gak nk jadik chef ammar nie. jadi last sunday wat kan la ammar bubur nasi + brokoli + kubis bunga + ikan merah...ammar mmg layan, 1st serving was around 4-5pm kot...time tue mmg banyak sayur lagi jadi pas dh blend mmg kaler pon cantik jer ala2 hijau. then second serving after maghrib dh kurang sayur kaler pon x berapa nk ijau. tapi yang heran mayb sebab kelaparan sgt, satu pinggan penuh nie ammar berjaya habiskan. mmg terharu sbb sedap la kot ammar dpt habiskn {sebenarnya ammar lapar x hengat pastu sendiri angkat bakul hehee} tp pas makan, ammar siap ketawa2 happy n pelok umi dia tau {tanda tenkiu n sayang coz masak tok dia kot} sob...sob...uuuuu.

nie sebelom ammar makan...layan dulu main ngan teto sbb umi blom habis masak lagi. sib baik ada teto nk jugak bagi ammar distracted. huhuhhhuuu. other than that our sunday was like every usual sundays...tdo, tv n makan... {hahaa boring ker? dh biasa...}




p/s : skng nk bawak ammar kuar jalan2 pon takot coz H1N1 dh merebak merata sgt. baik la x kuar umah kn...ya allah, lindungi kami sekeluarga, amin.

Friday, August 7, 2009

craving for more...

  • drawing
  • writing
  • reading
  • playing
  • speaking
  • walking
  • running

tue la yang ammar dok crave sekarang nie asside from eating ice-creams & chocolates...hehee. minggu lepas kakak echa ada bawak drawing board baru {yang macam2 dulu2 kita main...i know i have one n same goes to my sis ein...ada gambar lagik kita dua}. ammar nampak n memang dah fell in love ngan benda tue. plus, i think ianya lebey save daripada using colour pencils n pens n bagi draw kt paper. salah satu nyer lepas ammar dh conteng2 dia mesti nak conteng tempat lain n somtimes tangan n kaki pon terconteng2, then dia mesti nak rasa pencil2 tue. uuuu sungguh la no...noo...k. so, per lagi. pegi bagi tau en suami yang ammar suker draw kat citu {sambil tunjuk echa's}. n pegi la beli {tah ari sabtu ker ahad kt carrefour} bukan itew ajer, siap beli playskool yang shapes tue lagi. hehee sebenarnya umi mmg nk sangat beli tok ammar tp ongkos nyer xder kan...jadik pow la en suami {bila beli mainan tok ammar umi mesti panjang akal n add jer per yang rasa nak tok ammar hehehe...}. tp ammar pon bukan la pandai lagi draw ker kn, tp i acctually encourage him to love write n draw. xmo dh besar baru nk kenal pencil kn.


nie last2 dia nampak umi dok padam {ada push button yang erase contengan itew} jadi dia pon dah pandai skng dok push jer...umi tengah draw kat ammar pon tinggal separuh jer. uuu, baru nk tunjuk skill kt dia...per laaaa :D

every evening & everyday, we...


ammar mesti nak greet me bila sampai rumah. n nyima will surely bawak ammar tok bukak gate. ammar punyer reaction bila nampak i kt gate ialah senyum punyer lebar diikoti dgn ketawa yang x hengat. uuuu, thats make me wanna be home early everyday coz i know ammar will be patiently waiting n maybe counting till the time i arrived at home...almost everyday 6.15pm.
.
bila dh bukak gate ammar mesti la nak get a ride to park the car. hehee bukan la jauh mana...stakat kira 1-10 kot. heheee...tp lagak dia macam "umi dh penat nie, meh ammar yang park kan kete nie k...u juz sit back n relax...i know what i'm doin hehee"...yeahhh rite...mau langgar gate nanti hehee...sooo, umi yang xpert gak nie pon bagi ammar pegang stering n vrrrommm2 kita org park kete. the other day i did took a pic of the two of us using my camera yang nyawa2 ikan itew {hasilnya mmg tidak memberangsangkan...} tp hampeh. sooo, lately i use my handfon nyer camera ajer la yg bukan pon berpixel hahahaaa....{ketawa tok diri sendiri sket}.

sooo, how bout u guys? ada saper2 greet korang the moment u all sampai rumah?
p/s : selain ammar, ofcoz kucing2 itew pon sama tunggu depan gate...ermmm, loyal nyer diorg kan?

Thursday, August 6, 2009

tinggal kenangan...


dalam otak nie mmg banyak sangat kenangan & image yang x dapat nk di hurai dengan kata-kata. sekadar tersimpan jer dalam hard disk kt otak nie. honestly, nurin mmg suka sangat ngan kucing n dari dulu mmg slalu bawak kucing tido. cuma sekarang sebab ada ammar i dont really like him to be near to the cats sbb takot bulu-bulu itew masuk idung n all {tp en suami suka ammar manja2 ngan kucing...setahu i its ok but the cat itself has to be very sihat la}.

*****
almost a month or two kot anak2 lucy tue. n yang tinggal 2 jer. itu pon 1 dah start sakit. klu ikot kan x der anak mmg i bole jer jaga anak kucing tue, tp apakan daya {anak i pon kadang2 x dpt dijaga lagi dgn begitu baik...yer la klu x macam ne bole demam kn?}. mana tau petang semalam nampak dia dh macam nazak sgt. kecian, baring jer kat corner porch tue. dlm hati nie mmg dh kata sok nie mmg pegi heaven la kucing nie. mana tau pagi nie, mmg btul anak kucing tue dh mati. cian, dh la sejuk malam semalam n dia pon x selera nk makan, macam mana nk ada heat dlm badan kn. so mama pon tolong la tanam anak lucy tue.

*****
bila terkenang kn kucing2 dulu n how responsible i can be towards them mmg kecian kt anak kucing yang mati tue. masa drive tadik g office la teringat balik masa i ngah cuti sem nk sambung degree. banyak kucing kita orang bela n bila nk petang jer i akan bagi kucing2 tue keluar {kucing2 tue letak dlm kandang 3 tingkat lagi tau} n lepak ngan diorg kat tepi tembok. masa tue la i tringat sampai sekarang muka 1 of the cats yang pandang kat i ngan riak muka yang cakap tq sbb bagi diorg lepas n menikmati angin petang nie...{i even rasa she's smilling at me that time}. mmg syiok, hari2 bagi diorg lepas n lepak layan angin kat muka kita orang.


mmg sedey bila kucing or pets kita mati tapi bak kata peps "all cats go to heaven", and that makes me happy wlupon ada rasa sedey at times...hmmmm...

Wednesday, August 5, 2009

bila bos jahat & syaitan menghasut

akhirnya buat decision tok half day hari ni...{sempat update blog dulu before blah...mmg jahatttt} hehee ketawa berdekah2 sket. tp i sebenarnya nk half day tok settle kn isi borang tpm tue. setiap hari kata nk isi2...isi separuh simpan nyer berminggu2...x ley jadik...jadi kang mmg bersemangat nk settlekn...insyaallah...

* * * * * *

ikot kan en suami yang nak balik awal hari nie sebab semalam dia bz buat keje sampai lewat malam {emmm, xder kena mengena ngan i k...hehee}. i n ammar dah lama terbongkang tdo... tau2 kul 5.30am terjaga n nampak ammar dok pandang atas...rupe2 nya dia nampak abah dia dok kat meja komputer. uuuuiiiiihhhh, bz wat keje macam pagi nie nak amik exam {beriya buat keje kan}...last2 pagi nie alarm fon dia berdesing sampai 3x pon dia wat tak tau jer...kejut punyer kejut pon x mo bangun. hahhh tue la keje sampai awal subuh mana la ada daya nk bangun pagi ni kn... last2 masa dia nk g keje sempat lagi kuar statement "i balik awal hari ni...x larat".



p/s : jadik jgn la anggap i nk balik awal sbb nk "bermanja2" ngan en suami yer {hehehehe ketawa jahat sket sbb pk yang bukan2}...i tau dia nyer balik awal ialah habis office hour baru cabut...klu x dia kerah sume soh o.t. mmg kejam dia nie...hehee {sayang jgn marah i, mmg kenyataan pon}!

p/s 2 : apa kena nie ngan tajuk bos jahat kn? mmg dia jahat coz potong gaji kita org sampai gaji i tahap tea lady...bebudak yang lain ada yang gaji taraf general worker {kitaorg bagi taraf2 tue sbb sket sgt baki yang tinggal...abih xder la nurin nyer gaji diorg kata bawah lagi dr taraf cleaner} siooot btol.

8 days 2 14th august

dlm seminggu lagi ammar dh bole dpt pangkat abang sebab dh nak masuk 1 tahun {bukan nyer sebab i preggie k}. jadi bila jadik abang chik macam2 la akal ammar n kerenah dia. petang semalam sampai umah kat nk maghrib hehee sebab melepak ngan z {n sebab tringin nk tengok pewot dia yang dh memboyot tue}. sampai2 ammar siap pakai kopiah yayi n gelak2 time bukak gate. rupanya2 nyima kata dia xcited bila nyanyi lagu selawat atas nabi dia start la ckp "...bakk..bakk.." nk pki kopiah. ada2 jer ammar n nyima nie. siap menari2 kekanan ke kiri lagi melenggok badan dia. hmmm, nak jadik ustat ker ammar nie? x yah la...jadik la engineer ker, arkitek ker...bukan xmo ammar jadik anak yang baik tp biar la bersederhana. yang penting pandai jaga diri n taat kat allah n kitaorng cukup la k.



yang nie plak lepas dh jadik ustat, nak main teddy bear acu yaya dia. heheeheee {abah ammar tau nie mmg dia banned}. yer ar, dia tgk kucing pon x takot jadik dia nampak teddy bear nie dia layan macam kucing gak. halus n comel jer suara ammar cakap "meeewwww....mimimimeeeoww.." hehee last2 abah dia dah balik n nampak ammar main teddy bear trus cakap "eeee...ammar tue budak pompuan jer main....eeee" ammar per lagi campak trus laaa hahahaaa...


p/s : ammar suker cium teddy bear nie...hehee tapi pastu start la agenda tarik bulu dia...tue yang takot...dia suker makan per jer....uuuu

Tuesday, August 4, 2009

car craze rugrat...

masuk kereta jer, x lain x bukan mesti nk dok driver's seat. suker sangat dengan stering tue. pas dpt stering macam2 la nak diusik...signal, wiper, aircond button n semestinya radio. hehee nie sebenarnya trip nk ker giant jer. sementara tunggu abah g atm {yer ar, nie kan plan nk habiskan duit abah :P}.

manis x muka anak teruna nie? siap melentok2 lagi...
p/s: alya, nampak x gigi ammar? hehee
haaa, start dh usik wiper. bila wiper tue kat mode paling laju ammar pon mula la menari2 suka. rasanya orang yang lalu lalang mesti ingat apasal tengah terik macam nie nk wipe cermin... heraaannn pakcikkk hehee

mmg suker habis la nie...puas hati dpt geledah kereta.


nie hari semalamnya ke giant {jangan ditanya kenapa pergi dua kali...macam tue la kitaorang, ada jer yang lupa huhuuu...} ammar dah suker dok kat trolley tapi xmo lak dok dalam seat tue. last2 siap xmo kuar lagi n fresh milk kat tangan dia tue pon dia xmo bagi kitaorang.




LinkWithin

Related Posts with Thumbnails