Dates 2 remember...

Daisypath Anniversary tickers Lilypie Third Birthday tickers

Friday, October 9, 2009

S.O.L.U.T.I.O.N.S

sebenarnya sehari sebelum cuti raya, bos ada panggil & dia ada la bincang & naik kan gaji sket dengan syarat i kena tolong accounts dept yang kekurangan orang. memandangkan keje mendesign dah kurang sebab baru setel 1 product baru jadi mmg maca takde keje kat studio la.
.
masa dia explain, i mcm kompius...boss nie nak terminate aku ker atau citer lain nie... dalam hati syik kata straight to the point jer la...tak tahan nak tau overall citer. so last2 dia kata dia nak up kan gaji, xtra rm300. ok la tue sbb dkt dh 2 tahun gaji tak da increasement. dalam hati happy, tapi otak plak pikir dalam 2 bulan nak blah dah...macam mana nie? mmg sangat2 dilema. muka pon macamserabut sampai boss kata "...dont worry what u have to is not so hard. the girls have left us good system. they also have prepare some notes for ur refference..." masalah nya buka risau pasal nie tapi patut ker bagi tau dia yang lagi 2 months nak blah dah nie. hadoooiiii, kompius. plak dia asyik cerita pasal hal kompeni n kita yang old staff shud stick together la...bla, bla blaaa... hmmm, setel jer bincang ngan dia. masuk studio n spill kat keny n kak aishah.
.
my part i xplain kat diorg yang macam mana nie, boss dah letak hope wihout knowing yang i akan blah soon. i siap kata lagi kat diorang, i tak kisah sangat pasal increasement tue tapi klu dia ada pilihan, lebih baik amik orang baru...so takyah la 2x keje kan...nak xplain n ajar lagi bukan senang. tapi i kata kat diorg, takper...tgu lepas raya i akan pk n bincang ngan family.
.
bincang2 sampai mintak pendapat alya sume. i mmg sangat2 dalam dilema. bukan pening sangat keje accounts tue, stakat amik tempat accounts clerk...siap diorg mmg in detail tulis notes. okay, bole la faham n membantu time nak buat keje. almaklumlah, budak art design...mana kitaorang blajar maths time stadi dulu. nak harap time sekolah, lama gila dah tinggalkan. lama2 buat akhirnya dapat faham n macam xcited lak wat keje tue {keje baru la katakan}.
.
dalam xcitement buat keje tue...mana tau dah 9hb. tapi gaji tak lagi dapat tok last month. haighhh, dah la mmg sengkek gilas. klu daun tue duit, dah la menimbun dalam bank tau. hari2 bole g shopping, travel n makan besar. tapi apa kan daya kan? kalau la daun tue duit, konfem botak sume pokok kat dunia nie. tapi ada baik gak, mesti green balik dunia nie. okay, sorry merepek. cut the crap. haaa, mana i tadi. okay...mula2 pagi nie dah jadik hulk jap sbb tensi klu gaji lambat. last2 boss kata dulukan gaji malays n indians. dia mmg nampak sangat2 pening kepala. dats why la i dah pikir satu solution... {sebelum tue korang perasan tak, cite panjang lebar nie baru nak cite main point...bm lemah! :P}.
.
kes i : 1) setiap sabtu i keje. walaupon half day tapi boss i telah menukar kan rate halfday bekerja tue sama rege ngan keje 1 day.
kat sini i dah rugi beberapa ratus sebab setiap sabtu i mmg tak g keje. order dari en suami.
2) i macam kecian gak ngan boss, so bagi pertolongan sket la kan diharapnya ngan solution i nie.
3) i nak blah lagi 2 months, jadi nanti mesti boss i sakit hati sbb naikkan gaji, tapi i balasannya. resign plak.
sooo, solutionnya. i dah bincang ngan sythia head acc dept. i remain gaji asal tapi dgn syarat jgn potong gaji i tok hari sabtu yang i tak datang kerja. dengan cara nie i akan dapat save few hundreds yang i selalu paksa potong. kedua i akan senang hati sebab tak payah pikir duit yang mengalir keluar tapi sebarang effort, mmg rugi sangat. then i mmg akan rugi rm100, tapi daripada beberapa ratus...lebih baik seratus jer. hmmm, balik nanti i ngan cakap ngn en suami. jadi, i akan nego nagn boss monday nie.
p/s : okay tak idea nie? lama dah pikir nie. takpela, rezki ada dimana2, yang penting kita berusaha n redha dgn ketentuanNya.

2 comments:

alyyani said...

oh belum ade solutions lagi eh. bukan kata aritu boss nak urgent ke? tapi takpe, ok la, setelah ditimbang tara, ok la keputusan yang nurin bua tu. sebab taknak mengecewakan boss dan nurin sendiri so ok la bia rugi rm100 banding dengan beberapa ratus duit tu. keje ari sabtu tp bole taknak keje ari sabtu? bole ek cmtu?

p/s : tapi mmg management korang agak teruk gak kan? 2 thaun takde increment? tak logik la...

elani makrai said...

blom, hehee. dok pikir macam2 then baru wat rasanya decision yang paling ok kot. kira2 2 part pon bole untung gak la...

yer la, atleast nak nego ngan orang mesti la kdg2 kita ada untung or rugi kan? tak, sabtu tue hanya half year jer. bulan 7 sampai sebelom chinese new year sbb nie time plg bz. pastu 5 days work la. ikotkan tak ley la. tapi pasal nak tolak rm300 dia offer nurin kira kn cari untung tok nurin gak la kan. hehee...
tapi slalu sabtu pon keje kitaorang berborak jer. agak buang masa n elektrik la.

p/s : prob time tue jadi tue psl takder increment. sedih kan?

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails