Dates 2 remember...

Daisypath Anniversary tickers Lilypie Third Birthday tickers

Thursday, October 8, 2009

pak lebai kenit

sebelum start kisah ammar nie, nak komen kat diri sendiri sket. selalu singgah blog kengkawan macam terpegun bila baca cerita diorang. pengolahan yang bagus diikuti dgn jalan cerita menarik n pandai susun point. tapi bila baca tulisan sendiri macam kelam kelibut jer rasa. tue la BM mmg truk. klu korang nak tau, dari dulu sampai nak SPM, g tuisyen BM tuk pandai sket. klu time buat rumusan n karangan mmg tunggang langgang. nasib jer dapat BM time SPM 3, hehee... yang tak larat nyer...g tuisyen bahasa kat kulim. anak melayu bole kira la. 3 budak lelaki n 2 budak perempuan. yang lain, chinese n indian jer. kelas dekat 40-50 orang kot. tapi mmg bagus cikgu tue...prof murad. klu tak jawabnye lingkop hehee. haaa, ada satu lagi kes tak larat. disebabkan tak pakai tudung masa muda2 dulu {pakai tudung pon start 2006 tak salah} jadi 3 budak laki malay tue ingat nurin nie mayb chindian kot. hehee ada satu malam tue g tuisyen pakai baju kurung. 3 bebudak nie bole terjerit {kuat gak okay} "laaa...budak melayu rupenyer"... dalam hati nie, habih ko hengat apa? hehee mmg kenangan tak ley lupa laaa...
.
okay, dah habis membebel pasal BM diri sendiri. skng kita back to topic.

klu korang sume nak tau, ammar mmg fevret dia pakai topi, kepiah n songkok. tah kenapa. siap berjoget2 lagi. klu pakai songkok or kepiah mesti suh kita orang nyanyi lagu 25 rasul. hmmm, anak den nak jadi lebai ker? aminnn, tapi ummi bukan la alim sangat...hehee... bole la kan? bole gak tarik 10 orang masuk syurga. hehee berangan laaa...
.
haaa, satu lagi stiap kali makan mesti tadah tangan baca doa. kadang2 dia terkumat kamit sendiri baca doa la tue. siap tadah tangan dua lagi sambil mencangkung. apa la doa nyer kan? even klu lepas nurin solat tengah baca doa mesti dia datang n cepat2 dia tolak tangan nurin kat muka n amin. hehee ada la tue nak nenen ker apa... tapi tue la ammar. time dgr azan lagi takyah la kan. tapi bangga tue bole la {mesti kena puji anak sendiri, klu tak sapa lagi kan} sebab bila ada kenduri n time baca doa ammar bole ikot tadah tangan n diam. alhamdullillah....mintak la ammar jadik anak yang soleh...bak kata orang, sejuk perut ibu mengandung kan?. haaahhh, tengok BM mmg fail, lari topik n jump point sana sini. huhuu...sudah la dgn bebelan nie kan.
.
sekian tazkirah tok hari nie. wabilahhitaufik walhidayah wasalamualaikum warahmatullahiwabarakatuh. aminnn :)

3 comments:

ROZANA said...

comel ammar pakai kopiah. dania pun dah start tak leh berenggang ngan topi sejak dua menjak ni. sampaikan nak pakaikan pamoers pun pakai topi.
mudah-mudahan anak2 kita jadi seorg yang berguna kelak. aminn..

alyyani said...

sebelum tu pasal BM mmg kite sama kot. penah puye tak suka BM naik form 5, setengah penggal ek yg setengah tahun tu cikgu bm alya dapat tau, buku karangan kosong. tak penah buat karangan ke rumusan ke setengah tahun, kena la report dgn mak (sebab mak cikgu disiplin sekolah alya masa tuh) kena la denda dpn assembly. dapat la bm3. tp cam rasa bangga. hahaha...

btw, cite ammar lak, sama la, nak anak jadi solehah tapi mak nye tak bape nak alim. hehe.. tp nak la diorg tarik kita masuk Syurga. ada angan yg sama disitu. hehehe...

suka nye dia bertopi kopiah ek, aritu nak belikan topi yg budak pompuan selalu pakai mcm comel2 je tgk, baru test dah ditarik. test pakaikan tudung pun tak mau. huhu...

elani makrai said...

to nana : hehee ye ker? tenkui. tue la, bebudak nie brain diorg macam connected tau. ada satu time mmg suker wat benda yang sama n kerenah pon lebih kurang. mayb age factor kot? chewah berlagak macam paed plak kahkahkah...

hmm, klakar nie klu pakai pampers pon pki topi. ada tak buat prangai pakai gayong kat kepala. hah nana, klu ada...bole geng ngan ammar. fevret gak tue.

to alya : ye ker? dah la mak cikgu disiplin kat sekolah sama. anak berani menconteng arang kat muka mak eh... nakal nie. nurin lak alya kaki tdo dalam kelas BM. yang pelik nye cikgu tak plak bising atau nurin yang tak sedar diri...bz tido jer haha. ada gak penah tak siap keje, nurin blakon buku tak jumpe kahkahkah...aik, sama result kita. caya lah tok orang yg bm fail mcm kita :P

tue la alya, kita nie kira dkt halfway hidup, diorg baru lagi. jadi mistake yang kita penah buat biar la kadikan guideline tok diorang lak kan? amin, mintak2 la diorg dapat tarik kita ke syurga. n bila kita dah takde diorg jer lah harapan kitanak dapat hadiah kan?

hehee mayb sbb dia rasa rimas kot. tapi tue la klu suker pakai nanti... sume nyer dia nak pki. kotak pon nak sumbat atas kepala. kira bagi nurin dia learn sumting la, per bole pki n tidak. best jadik bebudak nie. everything is an adventure kn?

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails