Dates 2 remember...

Daisypath Anniversary tickers Lilypie Third Birthday tickers

Monday, June 22, 2009

tq PAPA...

pic taken 13-12-08...ammar n papa
hari nie nurin sgt2 susah hati memikirkan macam2 yang nk kena setel kn dari segi kewangan. memandangkan i nie bergaji kecik jadi selalu jer rasa mcm x cukup. bukan kata nk shopping mmc2 nak pon x bole dibeli sekelip mata {yer, mmg saya sudah bersuami tapi saya x rasa nk menyusahkan dan menggunakan duit suami...tah kenapa x tau. tp gaji bulan nie ada request nk rm50 tok beli baju n tudung gak dr en suami :p}. huhuu.
.
tue la betapa besar nyer pengorbanan papa kepada saya & adik beradik lain sampai kn nk pencen pon xtend lagi. bila pk mmg kecian kat papa keje...sbb papa nie mmg seorang yang hardworking n amanah kepada kerjayanya. makna nyer jarang cuti n susah nk datang lambat. wlupon dia head kt office tp slalu ot tok siapkan keje n mengalah kat staff bila sume pakat nk cuti time raya.
.
papa dh banyak bagi kita orang macam2. wlu pon en suami ada mengatakan yang saya nie manja sbb hidup senang dari kecik. tp bukan kita mintak. papa yang nak provide kita life yang begitu. sbnr nyer ramai gak adik beradik papa yang kata membazir senang kan anak2. tp tue la papa, kita didahulukan. cuma sebagai ganjaran atas pengorbanan dia...study mesti best! sbb tue stiap kali konvo mesti dia nak datang punyer. tue la hasil penat lelah dia..
.
apa kita nak mesti dapat. masa buat diploma dulu pon, mintak computer dapat. baru jer borak2 cakap lecturer kata ada camera slr bagus...trus beli satu. then masa degree plak di bagi nyer video camera. pastu sbb kecian kan anak berjalan kaki 1 campus uitm shah alam masa degree, papa belikan kelisa tok senang g kelas. pastu papa takot kita x baca paper n terlepas agenda dunia. bagi nyer tv tok tgk berita. macam2 lagiii...smpi masa blajar diploma kt uitm manjung dulu stiap kali balik umah mesti hantar balik. kdg2 x balik, bole kata tiap minggu mesti dia n mama dtg...x ker bertuah namanya tue..
.
semalam hari bapa, x dpt pon bagi pape kt papa. cuma dpt wish jer papa happy father's day. sedey kn? tp pape pon...just nk cakap yang saya sangat bertuah sbb dapat papa sebagai bapa. wlupon dulu garang sangat tp kita tau sbb kenapa. n bila kta susah dr segi kewangan, sapa la gi nk mintak tolong...papa jugak. kereta yg dh pki lama nie pon sume papa bayar kn. cuma duit minyak n service jer kta setelkan. klu laaa gaji kita besar...dah lama bayar sendiri duit kereta, dah lama kita bayar hutang piutang dgn papa, dah lama kita bagi papa present everytime birthday & father's day n hari2 lain. kadang2 kita tringin nak cium papa kt pipi. tp kita malu... huhuuu papa, i love u sooo much.

ikhlas,

adik


8 comments:

Ein Auzai'y said...

Deae Dedek,

I agreed with you...Apalah yang akan jadi dorang dah tak da...aku sentiasa doakan kebahagian & keselamatan dorang...(Cepatlah aku membalas budi dorang)....

Anonymous said...

tsk..tsk..aku menangis ok baca entry ni..i know every daughter will say this..but i bet kalau sape2 jd anak mor+acom will definitely say this every single day : i have the best parents in the whole wide world..papa x marah pun masa laptop aku hilang...instead he bought me a new laptop as soon as he can..dia x complain pun..mama angkat aku masuk bilik kalau aku tdo kt depan tv..wpun aku ni ibarat tong drum kalau nk banding kn ngan mama yg mcm lidi tu..mama pecah kn pintu stor senyap2 smpi kul 3 pagi sbb kak dek kna g hiking ngan officemates d next early morning n sneakers ada dlm stor n ada that nincampoop yg terkunci kn pintu stor *aku la tu*
tsk..tsk...waaaaaaaaaahhhhh~~~
papa belikan aku kelisa ble aku ngade2 xnk pki kancil da..n still they never complained on me being such a big spoil brat...they never complained on any of us..

"every parents will always want more than what they had (wealth/education) for their children no matter how hard it's gonna be for the parents to achieve it"
-makrai manichan- *x reka okay..mmg papa penah ckp kat aku cm ni..well i mite have rephrased it sbb da lama dia ckp..but the msg is there*

-ok must stop now..sbb aku still is crying...=,(
-tee a proud daughter of makrai n aziah.. =))

alyyani said...

wah, atas ni mesti adik beradik nurin gak.

ape2pun, nak bgtau yg perangai papa nurin sama mcm ayah alya. never fail fulfilling my needs. smpi jd tahap spoil dah. tp kena tunjuk kat result exam.

mmg tak terbalas kan? nak bg duit monthly pun rasa mcm tak cukup je rasa. sedih la teringat ayah alya. huhu...

p/s : adik gak? hmmm banyak tol persamaan kite lah.. :D

elani makrai said...

to ein :
tau pon...there are times bila aku pikir satu hari diorg takde...pe la jadik kat kita. the world wud never be the same...i berani dare tau...

to tee :
aku lagi laaa, masa type nie pon dh nk menangis tp keny kat belakang xkn nk nangis. huhuu jd nangis senyap2 dlm hati jer laa...
tue la kita sume sgt lucky sebab diorg provide kta masing2 ader kereta ok. what more can we ask from them. they have given us more than they shud. bole la kata kita nie semua spoil huhuuu.
tue la kdg2 kta nie terkasar ngan diorg tapi sket pon x marah {nie mama lagi la suker diam jer}. huhuu sooo ader chance nti kita repay la diorg. ingat tau!

to alya :
yup, ein my eldest sis, tee yg bontot/bongsu (bak kata org jawa). klu alya kdg2 prasan ader nama aunty baby, tue yg 3rd. yg kat oversea tue.

ermmm, btul. result mesti mau gempak. rasa nyer tue yg wat diorg paling happy plus having a happy family of our own pon dh buat diorg lega kn!

tue la, nurin bagi diorg duit tapi rasa x cukup jer...huhuu dh la masa ammar kn operate mintak pinjam sket kt papa. tue pon macam kura2 nk setel kn...tskk sedey wooo.

p/s: tue la kita nie mmg byk persamaan...heran tp benar :D

alyyani said...

nurin : cakap pasal duit operate. masa alya ceaser dulu, ayah alya yg paling risau, dia siap nak bagi duit nak bayarkan kos bersalin. tanpa dimintak2 pun. mmg rasa terharu. tp wan cepat2 counter. kalau tak, tak tau la nak kata ape. dulu kawen, dia gak yg banyak berabis. ish2... tu yg kalo bole nak dpt husband mcm ayah gak. huhu...

elani makrai said...

to alya:
ish3x best nyer kn ayah alya gak. yer la yg penting anak dia kn? masa ktaorg tau kos operate ammar pon banyak kali dia tanya ada duit x? ktaorg dh kumpul tp pas tue ada xtra charge yg x diduga...smpi terkejut ktaorg. klu x, ammar x ley kuar hospital. hehee sib baik papa gak yg tolong. tue la klu dpt mcm bapak kta mmg best kn? kdg2 heran mcm ner diorg bole ckp jer duit tok kta sume. btul x?

Anonymous said...

Kak Dek,

Uarghhhh, im in the office right now typing this. Having read ur entry, makes me watery in the eyes.

I have to say,papa n mama, they are everything to me!!!They have been nothing but extremely great to us 4. I have to work hard and i wanna work hard, i nk kumpul duit byk2 bagi mama n papa. Not bcos they asked me too, but becos i want to. They had been through a lot, to put me in the position that i am now, so i would definitely work my ass off for them. Insyaallah, diminta murah rezeki.

Love mama n papa to bits,nothing n no one can top them. The best parents ever.

baby, proud daughter of Makrai n Aziah.

elani makrai said...

to bee:
urggghhh, i did make u cry haa? dh la kt office...cian nyer... mesti ko lagi homesick after this... dont bee kay.

yup, thats rite...not just u but the 4 of us. no words can describe their effort in bringing us up n putting us where we are now.

tue la aku pon cari keje baru n syukur dpt smbg study, at least they wont have to hear me mumbling bout how depress i am, money wise la kn? heheee...

ko keje bebaik tp jgn la sampai jd tahap anjing laut k. then u go bald baru tau...kurang hantaran kih3x.

hmmm, we love u so much mor n acom!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails