Dates 2 remember...

Daisypath Anniversary tickers Lilypie Third Birthday tickers

Wednesday, June 17, 2009

at 10months old...

2 months lagi ammar will be a year old. heheee cepat betul masa berlalu. ammar pon dh ringan bontot nak bertatih. agaknya x sabar lagi nk memulakan langkah pertama. huhuu masa time nie, for sure abah n umi x menyempat nak perhatikan ammar jer. skarang nie yang dh berpimpin kt meja tv pon asyik la terbabas. nangis? mesti punyer. unless klu perlahan, dia diam n sambung main. huhuuu...aritue siap ada line merah betul2 atas kening ammar. sib baik x kena mata... bahaya ini budak sbb confident tinggi bole berjalan sendiri.
.
hmmm, what are ammar's milestones?
1. ammar dh pandai geleng kepala. bergeleng jer kepala x kira masa. u name it, berdiri, merangkak, berdokong n menenen pon siap geleng kepala. heran kita orang. pastu klu menenen tue sampai tertonggeng tonggeng. macam2 stail dia boley kan aja. hehee nyima n yayi ejek pon x amik port.
2. klu nak menenen tue x der nak sorok2 mintak dah. sampai rumah jer x kira saper ada, trus jer tarik baju n raba2 cari b**bs :D hehee. sampai balqis (jiran blakang umah pon terkejut tengok haha).
3. ammar dah mula bertatih n suka gelak2 bila dapat peluk blakang umi n abah. mesti happy sakan dia siap ketawa2. hehee...pastu mula la jalan pegang bahu kita orang tok tengok apa kita orang ngah buat. pastu ammar dh bole berdiri dlm beberapa seconds. pastu cepat2 kena tangkap dia. selalunya dia mesti cari tangan kita orang untuk nak support dia berdiri. klu kata "up" mesti dia cuba bangun...haritue dapat la halfway bangun dari position mencangkung. maybe x lama lagi jalan kot ammar nie.
4. ammar paham bila kita cakap.
bye bye : dia mesti lambai2 kat kita.
flying kiss smbl cakap ummmuaaahhh : ammar mesti buat tapi tangan x melayang. dia simpan jer kt mulut.
clap your hands : ammar tepuk tangan siap bukak tangan besar lagi, bunyi x kuat mana pon. tp lagi auto ammar akan clap bila nyanyi lagu "if ur happy u know u clap ur hands"(yaya n mama long la tukang nyanyi).
pusha : mesti bagi kepala tok cium kta.
cak smbil senget kepala atas bahu : mesti ikot nyer.
klu buat sume nie ikot turutan mmg kelakar n happy sgt.
5. klu dengar azan mesti dia mcm haaaahhh...pastu baby talk...agaknya imitate azan la tue. n ari ahad lepas, lepas en suami solat. sejadah still terbentang. ckp la kt dia, allahhuakbar...trus dia sujud...uuuuu, trus kta org dua pandang each other n nampak masing2 muka bangga n terharu tgk ammar faham solat tue...skrg baru faham perasaan parents yang bangga dengan pencapaian anak...
6. nampak kucing mmg pantang. nak usik jer keje dia. pastu mesti buat bunyik nyeeeooww... hehee nmpk harimau or lion dlm national geographics pon dia buat bunyi cam tue... hehee tok burung lak kita org asyik ajar bird...bird...ammar cakap berk! berk! heheee
7. ohhyeee, ammar skng dh pandai panjat grill. hehee tapi stakat 3 kotak jer mayb kaki lembik aarr pastu. heheee
overall memang puas hati dengan achievements ammar tok time nie. ammar bagi pandangan kita org parents, he's a fast learner. sbb tue la jugak agak bahaya klu buat menda merapu. takot dia ngikot jer...huhuuu
anyway, setiap anak adalah special tok parents masing2. every achievements are based on their curiosity level. lagi nak tau banyak, lagi active la diorg buat macam2.
chewah...posing manja
ammar's book & vcd collections...tue ngah sibuk pilih

feel & sense book by enfamama

ammar sujud kat sejadah...biarlah ammar jadi anak yg soleh...aminnn~



4 comments:

alyyani said...

ha, da bole agak ammar ni mesti cerdik bila besar nanti. tgk je la aksi2 dia sekarang. mmg cepat pick up ape yg ade depan mata...

good boy ammar!

elani makrai said...

to alya:

ya allah alya, mintak2 la masin mulut alya tue. huhuhhh...

hehee tue la keje ammar hari2. tp posing manja tue xder la, kn tgu time yg sesuai baru dia wat (`_^)' hehee..

hehee tenkiu alya...
yup, be a good boy ammar!

Anonymous said...

Alaaa comelnyer Ammar......
siap nak solat lagi tue...hehhee, yes yes, this is very good, early exposure. =)))

Insyaallah Ammar jadik anak yg soleh!!!

Aunty Baby~

elani makrai said...

to bee:

hehee sejuk pewot ibu mengandung kn? tsk...heheee

harus la, kita yg parents bukan la baik sgt. jd kn la make sure anak lebey berganda baik dr kita. sokong?

insyaallah, doakan lah tok ammar tau! :D tenkiu...

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails