Dates 2 remember...

Daisypath Anniversary tickers Lilypie Third Birthday tickers

Tuesday, July 28, 2009

projek 101 - MasakMasak

penah nampak or ada tak beli magazine pemakanan dari Pa&Ma ni?
nie nurin beli masa pergi bawak ammar kt pusrawi tok monthly vaccination. lepas2 tue x jumpa lagi dah. i assume sapa yang nk a copy of this book kena la oder trus dari karangkraf.
.
semenjak ammar sakit hari tue {diikuti ngan i n en suami join ammar pastu} badan dia dh susut. nasib baik la muka ammar bulat jadi x la nampak cengkung ker. tapi klu perhati btul2 ammar nyer kaki mmg nampak skinny dh n x pejal macam dulu {maybe sbb tue dia x bole jalan lagi kot}. so, en suami pon kata "mana buku menu yang u beli haritue?". kuarkan n en suami pon buat revision la tp yang x best nyer dia x tau ammar dh masuk 11 bulan {nie la orang lelaki kan, sume dia lupe} jadi survey menu kat umo 9 months. last2 tanya dia..."u tgk kat area mana tue? u tau x ammar next month dh 1 tahun" en suami nyer reaction mmg terkejut...dia tak sangka ammar dh jadi boy n not baby lagi. then trus kita orang pandang each other {dengan muka penuh idea} "u kena masak kt ammar sume ni k, 28hb abah dpt gaji ammar kn start makan ikot menu nie" i pon jawab..."yup ammar kn gemok balik macam dulu masa baby2 k...umi dh rindu kt peha kfc ammar"...so today, my job is to list down all the things en suami need to buy tok paksa umi jadi "naked chef" ammar. oraaiittt, tok ammar...umi ikot n sokong 110%.



sebenarnya nie la menu harian yang sepatutnya nurin sediakan tok ammar from age 9-12months old...tapi x dibuatnyer. sooo, from today {kita bankrup kan gaji abah tok projek nie} onwards ammar kn makan ikot menu nie. patut la bila nurin makan mesti nak makan sama...n susah tdo time petang. sebabnya dia kelaparan ok. kita orang bukan x mo bagi makan tp takot over loaded {almaklum la ammar nie dr baby suker muntah, tue yg hati2 jer slalu} mana tau dia mmg nk makan banyak. budak laki aktif kan semacam...tue pasal syik lapar jer....uuuu



p/s : hmmm, banyak nk kena beli nie. nampak nyer effort nyer bukan stakat list down barang2 nak beli jer...kena la rajin masak gak tok ammar...klu x mesti en suami geram heheee... chayo! tok umi heheee...

5 comments:

alyyani said...

oh nurin, mana bole dpt buku tuh? alya pun kena pelbagaikan makanan nia. tp nia sejak da start makan, muntah pun kurang. tp masa dia tak start solid food, muntah dimana saja. kalau tgh agah face to face, mmg muntah dia siap kena muka kite la. heheh.. tu yg risau bg org lain dukung nia, kang abis baju org2 yg dukung nia tuh..

elani makrai said...

nurin dah lama gila beli buku nie alya...skng bila tanya mana2 pon xder. klu alya beli magazine pa&ma kt page blkg ada ckp macam mana nk order. kn beli dr karangkraf or buku prima x pasti.

ooo, nia pon sama gak ker muntah merata masa baby dulu? sama la muntah dia siap melontar lagi... tp skng susah la ammar muntah merata tp berak x hengat. hehee cuma past xperiance buat kitaorg takot jer dia muntah2 hehee...

alyyani said...

nurin, lg satu nak add, part hubby nurin lupe umo ammar, same la dgn wan tu. sume lupe. siap bole tanya, kite da 2 tahun kawen ke? bole tak rasa nak cepuk dia? umo nia tuh lg la da lost count. banyak makan semut betul!

oh, order dgn karangkraf ek. ok2, noted. nanti bole tgk..

peah @ peps said...

adek..pinjam photostat..ngehhh

elani makrai said...

to alya: diorg tue klu dh nama hubby mmg luper sume kn? tue bahaya klu diorg g shopping sorang ngan anak. mana tau bole luper ker? heheheheeheee...

hahaha, part makan semut banyak tue x larat la...klakar btul alya nie.

ok cuba la, dapt bole simpan lama..

to peps :
no prob...bole sajasss...hehee

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails